BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ÖZEL AYŞEABLA ANAOKULU OLARAK TBMM SERASINI ZİYARET ETTİK.

12 ve 13 Aralık 2019 günleri 5 yaş grupları olarak TBMM Serasını ziyaret ettik.

Dünya parlamentoları arasında, 232 çeşit ağaç ve ağaççığın bulunduğu en büyük yeşil alana sahip Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bahçesindeki serada, 40 çeşit çiçek türü yetiştiriliyor. Serada mevsimlik çiçekler, kesme çiçekler, aromatik bitkiler, iç mekan bitkileri, ağaç, ağaççık, çalı türleri üretiliyor. Kış ve yaz çiçekleri, kapalı ve açık mekân çiçekleri ayrı ayrı yetiştiriliyor. Aynı zamanda burası pek çok kuşa da ev sahipliği yapıyor.

Meclis’te gerçekleştirilen faaliyetlerde kullanılan çiçeklerin tamamı yerleşkedeki bu serada üretiliyor.

Meclis bahçesi, botanik bahçesi olmasının yanı sıra bitki çeşitliliği nedeniyle bizler için dış mekân dersliği gibi eğitim- öğretim fırsatları sundu.

Aynı zamanda okulumuzun da aktif olarak katıldığı “Sıfır Atık Projesi” kapsamında meclis bahçesinde kurulan atık toplama merkezini de ziyaret ettik. Atıkların ayrıştırılmasını ve kompost üretimini görme imkânımız oldu.

Meclis seralarının yanında bulunan alana “Sıfır Atık Geri Dönüşüm Tesisi” kurulmuş. TBMM’ye önce kumbara çöp kutuları yerleştirildiğini ardından kurulan geri dönüşüm tesisinde kompost ünitesinin faaliyete geçirildiğini öğrendik.

Kompost ünitesinde çay ocaklarından gelen çay posaları dahil yemekhanelerden, kumbaralardan gelen çok çeşitli atıklar ayrıştırılıyor. Ünitede bulunan özel yapım makinelerde işleniyor ve gübre gibi kokmayan, organik bir toprak katkı maddesi üretiliyor. Atık kumbaraları Meclis kampüsü içindeki binaların her yerine yerleştirilmiş. Bu kumbaralar sayesinde çöplerin ayrıştırılmış şekilde geri dönüşümü sağlanmış.

Bize Meclis restoranından gelen sebze atıklarının nasıl makinaya yerleştirildiğini anlattılar.

Bahar aylarında botanik bahçesini tekrar ziyaret etme sözünü vererek, güzel bir bahçenin ve seranın tadını çıkarmış, çevreci bir tesisi ziyaret etmiş olarak aklımızda güzel anılarla Okulumuza döndük.