OKULUMUZDAKİ “SIFIR ATIK PROJESİ” ÇALIŞMALARI HIZLA DEVAM EDİYOR
Sıfır Atık Projesi; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesini hedefler. Atığın oluşması durumunda ise geri kazanımın nasıl sağlanabileceğini öğretmeyi amaçlar.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sürdürdüğü Sıfır Atık Projesi kapsamında, okulumuzda iki yıldır Fen Bilimleri Zümresi Öğretmenlerimiz rehberliğinde yürütülen çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında sınıflarımıza kâğıt atık kutusu, pil atık kutusu ve yemekhaneye arkadaşlarımızın tasarladıkları plastik atık kutularını yerleştirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve tüm okullara gönderilen sunumu öğretmenlerimizle izledik. Mamak Geri Dönüşüm Tesisi’ne gezi düzenledik ve atıklar ile ilgili yapılan işlemleri yerinde görme fırsatı bulduk.
Daha sonra arkadaşlarımız, geri dönüşüm malzemelerini kullanarak kendi alış-veriş çantalarını tasarladılar. Tasarladıkları çantalardan bir sergi düzenledik. Atıkların doğada ne kadar sürede ayrıştığı ile ilgili bir pano hazırladık. Bu çalışmaların devamında 1 Kasım 2019 Cuma günü, Itc Invent Tranding Consulting AG Şirketinde Çevre Mühendisi olarak görev yapan Sayın Erdoğan BAYIN’ı “Sıfır Atık Projesi ve Atıkların Geri Dönüşümünün Önemi” konulu semineri için okulumuza davet ettik.
Katıldığımız seminer ile doğal kaynakların kullanılmasını azaltıp enerji tasarrufu sağlayarak ülkemizin gelişimine katkıda bulunabileceğimizi gördük. Ayrıca, geri dönüşüm sonucu oluşan ürünlerimizin yurtdışında satılmasıyla ülkemize döviz girişi sağlanacağını da kavradık. Metal ambalajları ve ahşap ambalajları geri dönüştürerek doğal alanlarımızı bozulmadan korurken cam ve plastik atıkların geri dönüşümünden ise büyük oranda enerji tasarrufu sağlayabileceğimizi de gördük.
Bu kampanyamıza büyük bir duyarlılıkla devam ediyoruz.