“KIZILCAHAMAM IŞIK DAĞI”NDAYDIK

Başkent Üniversitesi Özel Ayşeabla Anadolu Lisesi 11.sınıf öğrencileri olarak 13 Ekim 2017 Cuma günü Kızılcahamam ve Işık Dağı çevresinde arazi tatbikat çalışması yaptık. 9,10 ve 11. sınıfta Coğrafya derslerinde öğrendiğimiz bilgileri arazide inceleme fırsatı bulduğumuz gezide; yeryüzü şekillerinin oluşumu, kayaçların yapısı, bitki örtüsü ve suların dağılışı ile ilgili gün boyu saha çalışması yaptık.

Okulumuz Bilim Danışma Kurulu üyesi Sayın Doç. Dr. Salih Şahin, bizlere rehberlik ederek önce Ankara’nın su ihtiyacının karşılandığı Kurtboğazı Barajı ve barajların önemi hakkında bilgi verdi. Barajlar hakkında edindiğimiz bilgilerin ardından önemli yeryüzü şekilleri arasında bulunan ova ve platolar hakkında da bilgi aldık.

Yeryüzünü oluşturan farklı yer şekillerinin ortaya çıkış nedenleri ve insanların bu alanları hangi ekonomik faaliyetlerde kullandıklarını öğrenmenin yanı sıra Kızılcahamam ve köylerini gezerek coğrafya bilgimizi artırdık. Türkiye’nin ilk Jeosit alanını gezerek Jeosit kavramının ne olduğunu ve turizme nasıl katkı sağlayabileceğini anladığımız bu gezide, yaşadığımız şehrin yanı başında yer alan “Abacı Peribacaları”nı gördüğümüzde çok şaşırdık. Günümüzden yirmi milyon yıl öncesinde yaşamış su ve kara canlılarının fosillerini ararken balık ve yaprak fosilleri bulmak hepimizi çok etkiledi. Anadolu’nun önemli bir bölümünü etkisi altında bırakan Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği Işık Dağı geçidinde, ülkemizdeki deprem riskinin bir kez daha farkına vardık.

Kızılcahamam Işık Dağı arazi tatbikat çalışmasına katılan tüm arkadaşlarımıza ve gezimizde bize rehberlik eden Sayın Salih Şahin’e, öğretmenlerimiz Sayın Burcu Adalı ve Sayın Zerrin Doğrusöz’e teşekkür ederiz.