Tiyatro bir toplumda uygarlığın ölçüsü, mihenk taşıdır. İnsanın insanla anlatıldığı toplumsal bir olgudur. İşte bu nedenledir ki bu sanat kolunun insanlık kadar eskidir yaşı. Her çağda yazarından oyuncusuna, ortak bir noktada kesişir herkes. Yüreğinin derinliklerinde kalan sevgileri, yılgınlıkları, acıları, isyanları, sevdalarını, sezgilerini, sorgularını dile getirip tüm bunlara karşı çözüm ararken sahneyi seçmiştir hep insanoğlu. Çünkü sesin ve sözün gücü olmuştur tiyatro. Diğer deyişle tiyatro, insan olmanın ne demek olduğunu anlamamıza yardımcı olur. “Aynı dili değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir.” diyen Hz. Mevlana’nın da sözünü destekler aslında.
“Yaşanılan dünya bir sahne ise, tiyatro yaşamın kendisidir.” düşüncesi ile hareket eden Başkent Üniversitesi Özel Ayşeabla Okulları olarak, bu yıl 24.sü düzenlenen Çankaya İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü Okullar Arası Tiyatro Festivali Açılış Törenine ev sahipliği yaptık. Kaymakamımız Sayın Murat Duru, İlçe Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Ayhan Işık, Başkent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Şakir Kaleli’nin, İlçe Millî Eğitim Şube Müdürlerinin onurlandırdığı Açılış Töreni 25 Nisan Salı günü gerçekleşti.
Anadolu Lisesi ve Fen Lisesi Müdürümüz Sayın Mehmet SAĞLAM açılış konuşmasında tüm sanat dalları gibi tiyatronun da eğitici yönünü vurgulayarak uygarlığın gelişmesindeki katkılarına değindi. Okul Müdürümüzün ev sahibi olarak yaptığı açılış konuşmasından sonra, İlçe Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Ayhan IŞIK söz alarak konuşmasında insanın yaşadıklarının tekrarını ya da yaşadıklarının telafisini yansılamaktan kendini alamayışını tiyatro ile gerçekleştirdiğini dile getirdi. Kaymakamımız Sayın Murat DURU da yaşanılan dünyayı bir sahne olarak düşünürsek tiyatronun da yaşamın kendisi olduğunu belirtti, tiyatro festivaline katılan tüm öğrencileri tebrik ettiğini ve başarılar dilediğini ifade etti.
Festivalin açılış oyunu olarak Anadolu Lisesi ve Fen Lisesi öğrencilerimiz tarafından hazırlanan “Uzaklar” adlı oyun seçilmişti. Günümüz Türk oyun yazarlarından, aynı zamanda Türk edebiyatının mihenk taşlarından, topluma karşı kendini daima sorumlu hisseden, öykü ve roman yazarı Ülker KÖKSAL’ın 1984 Enka Sanat Ödülü ilk üçünde başarıyla yer almış “Uzaklar” adlı oyunu, Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Sayın Sinem LÖKBAŞ’ın uyarlaması ile beğeniye sunuldu. Sevgi, barış, kardeşlik, beraberlik, dürüstlük, aile kavramı, saygı, eğitim merakı gibi evrensel konuları öğrencilerin gözünden işleyen oyuna öğrencilerimiz, Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Sayın Sinem LÖKBAŞ ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenimiz Sayın Füsun HALICI’nın rehberliğinde hazırlandılar.
Misafirlerimizin ve jüri üyelerinin büyük beğenisini toplayan, dakikalarca alkışlanan oyunumuzun sonunda yönetici ve öğretmenlerimize günün anısına hazırlanan plaketler takdim edilirken, oyunu sergileyen öğrencilerimize de İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan katılım belgeleri ve günün anısına hazırlanan madalyalar verildi.
Sadece akademik alanda değil; sosyal ve kültürel alanlardaki başarılarımıza, çok yönlü bireyler olarak yetişmemize destek veren başta Kurucu Temsilcimiz ve Genel Müdürümüz Sayın Hilal ERDİNÇ olmak üzere tüm yöneticilerimize, bizi çalıştıran öğretmenlerimize ve bize her türlü desteği sunan velilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.